pochodna
florek: Kozystajac z definicji obliczyc pochodna funkcji w punkcie x0≠0
g(x)=3√x
29 lis 22:04
sushi_ gg6397228:
to zapisz ta definicje
29 lis 22:06
florek: definicja nie jest podana
29 lis 22:07
29 lis 22:09
florek: no i walsnie z tego licze ale wychodzi mi zle... inaczej niz w odpowiedziach
29 lis 22:12
sushi_ gg6397228:
zapisz to
29 lis 22:13
florek: mi wychodzi 123√x0
a powinno byc 133√x02
29 lis 22:29
sushi_ gg6397228:
zapisac cale obliczenia a nie suchy wynik
29 lis 22:30
florek: nie da rady, za duzo pisania ...
29 lis 22:31
sushi_ gg6397228:
dwie linijki pisania
29 lis 22:32
florek: no mi wyszlo troche wiecej tych obliczen
29 lis 22:32
sushi_ gg6397228:
zapisz tylko najpierw wzor wyjsciowy z normalna funkcja−−> stosuj U zamiast u
bez limesa z przodu−−−> bo on pojdzie sobie w zeszycik
29 lis 22:34
29 lis 22:41
sushi_ gg6397228:
| | a3−b3 | |
do licznika wzor skroconego mnozenia (a−b)= |
| −−> po zastosowaniu wzoru |
| | a2+ab+b2 | |
bedzie ...
29 lis 22:44
sushi_ gg6397228:
stosujemy x, a nie x0
29 lis 22:45
viva: | | (3√x+h−3√x)[3√(x+h)2+3√x*3√x+h+3√x2] | |
|
| |
| | h[3√x+h)2+3√x*3√x+h+3√x2] | |
| | 3√(x+h)3−3√x3 | |
=lim |
| = lim |
| | h[(3√x+h)2+3√x*3√x+h+3√x2] | |
| | x+h−x | | 1 | |
|
| = lim |
| = |
| | h[(3√x+h)2+3√x*3√x+h+3√x2] | | (3√x+h)2+3√x*3√x+h+3√x2 | |
29 lis 22:58