zad
tn: Wyznacz wszystkie wartości parametru a (a∊R) tak, aby rozwiązaniem równania
x2 + a2(x−1 ) −x = 0 były liczbami przeciwnymi.
29 lis 21:45
Eta:
x2+a2x−a2−x=0
x2+(a2−1)x−a2=0 b= a2−1 , c= −a2
x1= −x2 to parametr "a" musi spełniać układ warunków
1/ Δ>0
ze wzorów Viete'a
2/ x1+x2= −b =0
3/ x−1*x2 = c <0
dokończ
29 lis 22:16
tn: dzięki wielkie.
Dałaś deltę większą od zera bo miejsca zerowe będą miały różne wartości( bo są przeciwne) −>
dlatego większe od zera?
a czy jaka jest liczba przeciwna do zera?
29 lis 22:39