mm
MATMAZŁO: Przekątna sześcianu jest o 1 dłuższa od przekątnej jego ściany. Oblicz długość krawędzi
sześcianu.
29 lis 21:01
ICSP: a√2 +1 = a√3
rozwiąż to równanie.
29 lis 21:05
MATMAZŁO: a
√2 + 1 = a
√3 |:
√3
Potem usunąłem niewymierność i przyznam się bez bicia, że dalej nie potrafię..
Nie wiem jak usunąć te "a" po lewej.
29 lis 21:10
ICSP: a znasz ogólną zasadę rozwiązywania równań z niewiadomymi?
Punkt 1:
Niewiadome na jedną stronę wiadome na drugą.
29 lis 21:11
MATMAZŁO: Znam, więc jak to zrobić

?
29 lis 21:14
ICSP: No to dlaczego do tego nie zacząłeś, tylko od razu podzieliłeś przez √3 ?
29 lis 21:15
dero2005:
a
√2 + 1 = a
√3
a
√3 − a
√2 = 1
a(
√3 −
√2) = 1
| | 1 | | 1 | | √3+√2 | |
a = |
| = |
| * |
| = √3 + √2 |
| | √3−√2 | | √3−√2 | | √3+√2 | |
29 lis 21:17
MATMAZŁO: Szczerze? W takiej sytuacji ogłupiałem, gdy pierwiastki są przy obydwu a.. i nie bardzo wiem,
jak zrobić niewiadome na jedną stronę, a wiadome zaś na drugą.
29 lis 21:18
MATMAZŁO: Aha, w ten sposób...
29 lis 21:19