Zad. Ciało o masie m=2 kg porusza się z prędkością v= 5 m/s pod wpływem stałej siły F ruchem
jednostajnym po powierzchni, której współczynnik tarcia wynosi f1=0,2. W pewnej chwili
ciało przemieściło się na inną powierzchnię o współczynniku tarcia f2=0,3. Jaką drogę
przebędzie ciało po drugiej powierzchni aż do zatrzymania
| v2 | ||
chcę się dowiedzieć jak wyprowadzono ten końcowy wzór s= | ||
| 2g(f2−f1) |
m = 2 kg
| m | ||
v = 5 | ||
| s |
| m | ||
g = 10 | ||
| s |
| a | Δv |
| 2s | v2 | ||||||||||||
F = | , gdzie a = | = | = | = | ||||||||||||
| m | Δt | t | t2 | 2s |
| v2m | ||
stąd F = am = | ||
| 2s |
| v2m | |
s = smg(f2 − f1) | |
| 2s |
| v2m | |
= smg(f2 − f1) | |
| 2 |
| ||||||||
s = | ||||||||
| mg(f2 − f1) |
| v2 | ||
s = | ||
| 2g(f2 − f1) |
Kurcze jak bym to umiała to bym nie prosiła o pomoc
Wynik ma wyjsc 16 ( 3 + 2√2)cm2