OPERON, matura próbna
Hiromi_Ise: Wierzchołki trójkąta równobocznego ABC leżą na paraboli, bedącej wykresem funkcji f(x) = x2 −
6x. Punkt C leży w wierzchołku paraboli. Znajdź współrzedne jednego z pozostałych wierzchołków
trójkąta.
I tak: wyliczyłam, że wierzchołek jest w punkcie C=(3, −9) i nie mam pojecia jak to dalej
robić, ktoś pomoże?
29 lis 20:34
Hiromi_Ise: up
30 lis 14:41
+-:

na rysunku oś y powinna być bardziej na lewo 9 to jest −9
β=60 Trójkąt równoboczny. Równanie prostej y=xtg60+b b=−9 − 3
√3 czyli y=x
√3 −9−3
√3
x
√2−6x=x
√3 −9−3
√3
x
1=3 ;x
2=3+
√3
postawiając x
2 pod y=x
√2−6x otrzymujemy y=−6 jest to równanie prostej na której leży bok
równoległy do osi x , a więc i wsółrzędne y wierzchołów A i B
1 gru 21:32
Ratarcia: skąd się wzięło x√2 −6x= x√3 itd...
2 paź 17:04
Mila:

α=60
0
m: y =
√3x−9−3
√3
Kiedy wykresy się przetną?
x
2−6x=
√3x−9−3
√3 porównanie
x
2+x(−6−
√3)+9+3
√3=0
Δ=3
√Δ=
√3
x
1=3+
√3 lub x
2=3 wsp. wierzchołka
y
1=
√3*(3+
√3)−9−3
√3=−6
B(3−
√3;−6)
A(x,−6) oblicz
2 paź 18:22
tyszcz: Przepraszam za odkopanie ale mam pytanie czy tutaj wierzchołki A i B nie mogą leżeć tam gdzie
miejsca zerowe ?
8 wrz 09:53
tyszcz: Przepraszam nie doczytałem.. Tak by mogło być gdyby trójkąt był równoramienny a nie
równoboczny.
8 wrz 09:55