Znajdź ciąg arytmetyczny.
(-: Znajdź ciąg arytmetyczny, którego pierwszy wyraz jest równy 1, a suma pięciu początkowych
| | 1 | |
wyrazów jest równa |
| sumy następnych pięciu wyrazów. |
| | 4 | |
29 lis 20:22
(-: proszę o pomoc
29 lis 20:51
Eta:
an= −3n+4
29 lis 20:57
(-: a jak do tego doszłaś?
29 lis 21:01
Eta:
| a1+a5 | | 1 | | a6+a10 | | 8 | |
| *5= |
| * |
| *5 /* |
| |
| 2 | | 4 | | 2 | | 5 | |
a
5= a
1+4r a
6= a
1+5r a
10= a
1+9r i a
1= 1 −− z treści zadania
4(1+1+4r)= 1+5r+1+9r => r=.....
a
n= a
1+(n−1)*r=......
sprawdzenie: 1,−2,−5,−8,−11,
−14, −17, −20, −23, −26
29 lis 21:09