pomocy
Pomocy: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest 2 razy dłuższa od krawędzi
podstawy, krawędź podstawy jest równa 5. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
tego ostrosłupa.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Wychodziły mi jakieś dziwne wyniki w ułamkach i sam nie wiem
czy to dobrze...
20 mar 18:05
tim: do Ety. Jak w tym obliczyć wysokość?
20 mar 18:24
Bogdan:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym podstawą jest trójkąt równoboczny o boku a.
Promień R okręgu opisanego na podstawie, wysokość H ostrosłupa i krawędź b boczna
ostrosłupa tworzą trójkąt prostokątny o przyprostokatnych H i R oraz
przeciwprostokątnej b.
R = (1/3)a√3.
H obliczamy z wzoru Pitagorasa
20 mar 18:32
tim: Aa... to takie buty.
20 mar 18:34
Eta: No właśnie takieeee
20 mar 18:35
tim: Duży rozmiar pewnie... Ja mam tylko 45. Za duże na mnie.
20 mar 18:35
Bogdan:
Witam Eto

tim, jeszcze raz proponuję Ci zmierzyć się z zadaniem o sferze i cięciwach u Nati.
To zadanie to świetne ćwiczenie na wyobraźnię, uważam, że dasz radę.
20 mar 18:37
Eta: Witam Bogdanie!
Dałam dziś "plamę" na samym wstępie

Tim wyłapał pomyłkę bezbłędnie! ( i bardzo dobrze


!
Pora więc chyba przekazać "pałeczkę " .... ( młodzieży)
20 mar 18:41
b.: Wprawdzie nie jestem Bogdanem

ale witam serdecznie

Widziałem post, żadna plama, tylko durne zadanie, bo kto to widział podawać powierzchnię
jednej kuli w cm
2, a drugiej w dm
2...
20 mar 18:44
tim: A sie myślałem czy ktoś się skapnie z jednostkami xD
Dziękuje za pochwałę ^^
20 mar 18:44
tim: b. Autor przepisał polecenie. A takie polecenia na kompetencjach sa, co zmylają.
20 mar 18:45
b.: Nie ma pretensji do autora postu, tylko do autora zadania.
Może i się takie zadania zdarzają; ale moim zdaniem to niezbyt mądre sformułowania...
choć to jeszcze nic -- na maturze są jeszcze głupsze zadania

no ale co zrobić...
20 mar 18:49
tim: Na tym się traci pkt na złym przeczytaniu polecenia [wiem z własnego doświadczenia]
20 mar 18:51
20 mar 18:57
b.: No może trochę,
chociaż mnie najbardziej denerwują wydumane zadania w stylu
,,długości boków trójkąta tworzą ciąg geometryczny, a długości a i wysokość h spełniają
równanie log a + 1 = log h'' (na przykład),
czyli zadania zupełnie bez sensu matematycznego, w których po prostu
jest nawtykane dużo różnych rzeczy (żeby było zadanie ,,przekrojowe'')
często zupełnie niepasujących do siebie
grrrhh
i później się dziwić, że niektórym matematyka się kojarzy z absurdalnymi zadaniami...
niestety, w programie matematyki jakoś mało widzę nacisku na pokazanie matematycznego
piękna (a w zasadzie to w ogóle nie widzę nacisku

) -- a co nieco dałoby się przecież
pokazać...
20 mar 22:50
Eta:
Witam!
Podałam ten link dlatego,że przecież tego zadania
przy tej treści nie da się rozwiązać!
Nie wiem o jakie przewiązanie wstążką chodzi

Ja np: lubię wiązania fantazyjne.Ktoś inny jeszcze bardziej wyszukane

Powiedz mi zatem: jak rozwiązać tak sformułowane ( beznadziejnie)
zadanie?...... bo ja nie wiem ?
20 mar 23:09
abcd: A może ktos mi pomóc z tym:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest 2 razy dłuższa od krawędzi
podstawy, krawędź podstawy jest równa 5. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
tego ostrosłupa.
Kompletnie sobie nie moge poradzić.
20 mar 23:20
Krzysiek: V=1/3Pp*H
Pp=a2√3/4 a=5
Pp=25/4 √3
hp=a√3/2=5/2 √3
H2+(1/3hp)2=b2 b=10
H2=100-25/12=1175/12
H=5/2√47/3
V=125/24 √47 j3
Pc=Pp+ 3Ptr.
Ptr.=1/2a*hb
hb2=b2-(1/2a)2=100-6,25=93,75
hb=5√15
Pc=5/2√3(5/2+3√5) j2
20 mar 23:45
b.: No tak, za dużo jest pozostawione w domyśle...
ale jeśli się domyślić, że chodzi o standardowe obwiązanie tak o:
+----------------------------------------+
| * |
| * |
| * |
|******************************************|
| * |
| * |
| * |
+----------------------------------------+
gdzie * oznacza wstążkę, i gdzieś na skrzyżowaniu jest kokardka, to to się da policzyć
kształt kokardki jest bez znaczenia, ważny jest tylko sposób obwiązania pudełka
na takie zadania bym aż tak nie pomstował, bo choć trochę nieprecyzyjne, to ma tę zaletę,
że jest praktycznie uzasadnione
20 mar 23:48
Eta:
Upieram się w dalszym ciągu

Skąd wiesz ,że takie akurat ma być to wiązanie?
Jedynie tylko można się domyślać?
W matematyce nie ma domyślania

( co autor chciał powiedzieć

w sumie zadanie pewnie ze szk. podstawowej, ale co do treści ?
mam zastrzeżenie! (czy tak ?)
Poadrawiam!
20 mar 23:54
b.: Hmm zależy od punktu widzenia

masz rację -- jest nieprecyzyjny,
ale czy to źle?
Moim zdaniem, niekoniecznie...
Źle, jeśli coś takiego przydarzy się na jakimś egzaminie, ale na zwykłej lekcji - nie
widzę problemu...
21 mar 00:03
Eta: OK
21 mar 00:21