pochodne
michał: Może mi ktoś pomóc przy obliczniu tej pochodnej


f(x)' =(x+2)
4(x−1)
3
29 lis 19:59
krystek: Pochodna iloczynu funkcji (u*v)"=...
29 lis 20:03
29 lis 20:04
kachamacha: f'=4(x+2)3(x−1)3+(x+2)4*3(x−1)2=
=(x+2)3(x−1)2(4(x−1)+3(x+2))=
reszta to kwestia kosmetyki
29 lis 20:07
michał: a czy to jest dobrze


[4((x+2)
3)' (x−1)
3 + (x+2)
4 3((x−1)
2)']
29 lis 20:09
michał: a dalej to
(4x+2)3 (x−1)3 + (x+2)4(3x−1)2
tak?
29 lis 20:12
krystek: nie!4(x+2)3≠(4x+2)3
29 lis 20:14
michał: najpierw wypotęgować do 3 a potem pomnożyć razy 4

?
chodzi mi o sam poczatek wyrażenia
29 lis 20:17
krystek: tak
29 lis 20:17
michał: a ile to jest (x+2)
4
29 lis 20:26
krystek: (x+2)2(x+2)2 lub gotowy wzór.
29 lis 20:28
michał: to można tak rozbić?
29 lis 20:29
krystek: a co jest złego ((x+2)2)2
29 lis 20:32
michał: po wypotęgowaniu i wymnożeniu mi wyszło
(4x
3+24x
2+48x+8)(x
3−3x
2+3x−1)(x
2+4x+4)(x
2+4x+4)(3x
2−6x+3)
dobrze

?
29 lis 21:26
krystek: o 20:07 kachamacha napisała Tobie
29 lis 21:30
michał: =(x+2)3(x−1)2(4(x−1)+3(x+2))=
nie wiem skąd to sie wzieło
29 lis 21:35
29 lis 21:45
krystek: a o wyłączaniu wspólnych czynników przed nawias słyszałeś? (x+2)3(x−1)2 wyłączone jest
przed nawias!
29 lis 21:47