funkcja kwadratowa
Tomek: Funkcja g przyporządkowuje liczbie rzeczywistej a liczbę pierwiastków równania |3x2+2x−1| =a.
Naszkicuj wykres tej funkcji.
29 lis 19:56
Eta:
@
Tomek
Zaraz Ci to narysuję .... troszkę potrwa, cierpliwości
29 lis 20:15
Eta:
| | 1 | | 4 | | 1 | |
Narysuj wykres niebieski W( − |
| , − |
| ) x1= −1 x2= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
odbij część paraboli pod osąi OX nad oś OX otrzymasz:
| | 1 | | 4 | | 1 | |
y= |3x2+2x−1| −−−− czerwony wykres W( − |
| , |
| ) x1= −1 x2= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Równanie: |3x
2+2x−1|= a ma:
0 rozwiązań dla a<0
2 rozwiązania dla a =0 lub a >0
| | 4 | |
3 rozwiązania dla a = |
| |
| | 3 | |
| | 4 | |
4 rozwiązania dla a€ (0, |
| |
| | 3 | |
za chwilę podam drugą część rozwiązania
29 lis 20:33
29 lis 20:40
Eta:

Wykres funkcji g(a) −−− ilości rozwiązań w zależności od parametru "a"
Powodzenia w rozwiązywaniu podobnych zadań
29 lis 20:43
Eta:
Pasuje?
29 lis 21:10
Tomek: Tak, dziękuje bardzo
29 lis 21:14
Tomek: 2 rozwiązania dla a =0 lub a >0 , nie powinno byc 'lub a > 4/3' ?;>
29 lis 21:15
Eta:

Poprawiam chochlika ma być oczywiście tak dla 2 rozwiązań
| | 4 | |
2 rozwiązania dla a= 0 lub a > |
| ( napisałam pomyłkowo a >0 ! |
| | 3 | |
29 lis 21:21