Pięć osób zmierzyło za pomocą stoperó czas jednego wahnięcia pewnego whadła . Oto wynki
pomiarów ;
2,09 2,13 2,09 2,08 2,11
Ustalono , że jeżeli odchylenie tych pomiarów jest większe niż 0,02 to pomiary należy
powtórzyć , w przeciwnym wypadku za czas jednego wahnięcia przyjmuje się średnią arytmetyczną
pomiarów. Czy pomiary należy powtórzyć . Odpowiedz uzasadnij.
A więc
| 2,o9+2,13+2,09+2,08+2,11 | ||
srednia arytmeyczna : x= | = 2,1 | |
| 5 |
| (2,09−5)2+(2,13−5)2+(2,09−5)2+(2,08−5)2+(2,11−5)2 | ||
odchylenie standardowe = √ | ||
| 5 |
| 8,4+8,2+8,4+8,5+8,3 | 41,8 | |||
= √ | = √ | =√8,56 | ||
| 5 | 5 |