///
Pomocy: Pole ściany bocznej prawidłowego ostrosłupa czworokątnego jest równe polu jego podstawy.
Oblicz sinus kąta, jaki tworzą przeciwległe krawędzie boczne tego ostrosłupa.
20 mar 17:56
Proszę o pomoc: Czy ktoś ma pomysł? Wyszło mi, ze h=2a. A potem, że sinus to jest SO/SB i jakiś wynik z
ułamkiem mam. Sam nie wiem co z tym zrobić
20 mar 19:25
abcd: ?
20 mar 22:07
abcd: Nikt nie wie?
21 mar 13:57
Bogdan:
Zrobimy razem. Narysuj ostrosłup, przyjmij oznaczenia:
a - długość krawędzi podstawy,
h - wysokość ściany bocznej
α - kąt mędzy h przeciwległych ścian
Wyznacz h w zależności od a, podaj wynik
21 mar 14:04
Bogdan:
Poprawka, α to kąt między krawędziami ostrosłupa
21 mar 14:11
abcd: Mi wyszło jakieś 255 pierwiastków w liczniku i 17 w mianowniku, sam nie wiem to chyba
źle.
21 mar 15:31
Bogdan:
Czekałem i się nie doczekałem, wobec tego rozpocznę rozwiązywanie.
h = 2a, tak jak podałeś.
Obliczamy długość krawędzi bocznej b ostrosłupa z twierdzenia Pitagorasa:
b2 = h2 + (a/2)2 => b2 = 4a2 + (1/4)a2 = (17/4)a2
Rozważamy trójkąt równoramienny, którego podstawą jest przekątna podstawy
o długości a√2, ramionami są krawędzie ostrosłupa b, kąt między bokami tego
trójkąta ma miarę α.
Korzystając z wzoru kosinusów otrzymujemy:
2a2 = 2b2 - 2b2cosα dzielimy przez 2 i podstawiamy b2 = (17/4)a2
a2 = (17/4)a2(1 - cosα) skracamy przez a2
1 = (17/4)(1 - cosα)
Oblicz stąd cosα, potem sinα = √ 1 - cos2α
21 mar 15:43
Bogdan:
Twój wynik nie jest poprawny, oblicz jeszcze raz i podaj wynik.
21 mar 15:46