Rozłóż na czynniki wielomian
jurkiewka13: W(x) = x3 + 2x2 − 7x + 4
udało mi się znaleźć p które równa się 1
po wykonaniu dzielenia wielomianu wychodzi (x−1)(x2+3x−4)
co dalej?
29 lis 19:15
Patryk: w pierwszym nawianie
x−1=0
x=1
w drugim masz równanie kwadratowe to wiesz
29 lis 19:22
jurkiewka13: tak, tylko że wynik ma być W(x) = (x−1)(x+4)(x−3) i nie rozumiem dlaczego, bo z równania
kwadratowego wyszło mi x1=−4 x2=1
29 lis 19:26
Patryk: może źle podzieliłeś ten wielomian na początku
29 lis 19:28
29 lis 19:29
Patryk: wynik to (x−1)2(x+4)
29 lis 19:32
jurkiewka13: mam

dzięki
29 lis 19:38