stere
Kot: Wysokość prostopadłościanu jest trzy razy dłuższa niż krawędź kwadratu w jego podstawie.
Przekątna ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α.
(wyniki)
29 lis 19:14
Eta:
Jakie jest pytanie do tego zadania? co należy obliczyć ?
29 lis 19:26
Kot: Otóż tutaj nie ma pytania

Cytuję ostatnie zdanie − Przekątna ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem α takim, że:
(o tutaj wyniki)
29 lis 19:42
Eta:
takim,że :
tgα=3
29 lis 19:44
Kot: Oj nie
d. cos α=U{2}}{3}
29 lis 19:46
29 lis 19:46
Eta:
tgα=3 −−− poprawna odp: (ale w tych podanych wariantach jej nie ma)
Trzeba było podać te warianty

odp B)
29 lis 19:49
Kot: Możesz napisać jak to oblicza się?
29 lis 19:53
Eta:

d
2= (3a)
2+a
2= 10a
2 => d=
√10 *a
| | 3a | | 1 | |
tgα= |
| = 3 , ctgα= |
| |
| | a | | 3 | |
| | a | | 1 | | √10 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | √10*a | | √10 | | 10 | |
29 lis 19:55
Kot: Czyli z pitagorasa

<kocha>
29 lis 19:57