ostrosłup - stereometria
emilystar - pomocy!:

Podstawą ostrosłupa jest prostokąt ABCD w którym |AB|=8cm. Odcinek ED jest wysokością
ostrosłupa. Najdłuższa krawędź boczna ostrosłupa ma długość 26cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α takim że tg α =2,4. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
29 lis 19:12
emilystar - pomocy!: proszę pomóżcie
29 lis 19:15
krystek: | | 1 | | H | | d | |
V= |
| Pp*H gdzie |
| =sinα ,a |
| =cosα |
| | 3 | | 26 | | 26 | |
jeżeli tgα=2,4 to wyliczysz sinα i cosα a P
p=IABIIADI a IADI wyliczysz z Pitagorasa mając
d
29 lis 19:35
Eta:
Witam
z tw. Pitagorasa h
2+d
2= 26
2 => 5,76d
2+d
2= 676 => d
2= 100
d= 10 to h= 24
b
2= d
2−8
2 => b=6
29 lis 19:36
emilystar - pomocy!: a czego jest 5,76d2 a nie 2,4d2 ?
29 lis 19:41
Eta:
(2,4d)2= 2,42*d2= 5,76d2
29 lis 19:43
emilystar - pomocy!: sorry , ale stereometria nie jest moją mocną stroną

/
skąd się wzięło b
2 = d
2 − 8
2 i dlaczego to się równa 6?
29 lis 19:46
emilystar - pomocy!: aaa juz wiem o co cgodzi
29 lis 19:47
emilystar - pomocy!: V= 384 ?
29 lis 19:50
emilystar - pomocy!: a pomożesz jeszcze w tym ?
Podstawą ostrosłupa jest kwadrat. wysokość ostrosłupa jest równa 12 cm, a jej spodek jest
jednym z wierzchołków podstawy. Wiedząc, że objętość ostrosłupa wynosi 324 cm3, oblicz:
a) pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa
b) długość najdłuższej krawędzi bocznej.
29 lis 19:53
emilystar - pomocy!:
29 lis 19:57
emilystar - pomocy!: kurde rysunek to nie do tego zdania
29 lis 20:02
emilystar - pomocy!: Eta, proszę pomóż
29 lis 20:03