matematykaszkolna.pl
Wyznacz ich długość Nati: Z dowolnego punktu sfery o promieniu R poprowadzono trzy cięciwy równej długości pod katem α jedna do drugiej. wyznacz ich długość
20 mar 16:43
Nati: proszę o pomoc
20 mar 16:45
Bogdan: tim, co Ty na to? Sfera to powierzchnia kuli.
20 mar 17:15
tim: Ja? Dla mnie za trudne... emotikonka
20 mar 17:19
Nati: no to jak nic się nie da zrobićemotikonka:(
20 mar 17:23
Bogdan: Wskazówka. Wyobraźmy sobie ostrosłup prawidłowy trójkątny, czyli taki, którego podstawą jest trójkąt równoboczny o boku a, krawędzie boczne mają długość b. Miara kąta między krawędziami bocznymi jest równa α. Na tym ostrosłupie opisano kulę o promieniu R. Trzeba znaleźć długość b znając R i α. To jest to samo zadanie.
20 mar 17:30
Nati: ale tu w podstawie nie wyjdzie chyba trójkąt równoboczny
20 mar 17:36
Bogdan: Jeśli z dowolnego punktu sfery wyprowadzimy 3 cięciwy (odcinki) równej długości, między którymi zawarty jest kąt α, to po połączeniu końców tych odcinków utworzymy trójkąt równoboczny o boku a. Te cięciwy są krawędziami bocznymi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego podstawą jest trójkąt równoboczny o boku a, ściany boczne są trójkątami równoramiennymi o ramionach b, podstawie a kącie między ramionami α. Mamy wyznaczyć b.
20 mar 17:43
Nati: czy to możliwe żeby wyszło mi:b=R-x/ctgα/2emotikonka
20 mar 17:48
Bogdan: Co to jest x i jak do tego doszłaś (doszedłeś ?) ?
20 mar 17:59
Nati: wysokość ostrosłupa= R-x z funkcji trygonometrycznej to mi wyszło
20 mar 18:04
Bogdan: Jeśli H to wysokość ostrosłupa, to wg Ciebie H = R - x, czyli x = R - H, ale R < H i wtedy x < 0. Coś nie tak. Twoja odpowiedź jest błędna Na razie muszę przerwać, bo mam inne zajęcia, potem tu zajrzę, jeśli do tego czasu nikt nie naprowadzi Cię na rozwiązanie, to Ci pomogę. A przy okazji zapraszam innych do rozwiązania tego zadania, nie jest zbyt trudne. emotikonka
20 mar 18:27
Nati: ale H nie jest wieksze od R. ok to jak bedziesz mial chwile to zajzyj
20 mar 18:39
tim: Wychodzi mi r2, ale to tak powierzchownie.
20 mar 18:41
Bogdan: Jeszcze zdążyłem przeczytać ostatnią Twoją uwagę. Zauważ, że H może być dłuższe od R, nie można tej ewentualności odrzucać.
20 mar 18:42
kamil: nati a masz moze wynik tego zadania?
20 mar 18:57
Nati: no wlasnie nie mam:(
20 mar 19:32
Bogdan: Mamy ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym krawędziami bocznymi są cięciwy o równej długości wyprowadzone z punktu W na sferze opisanej na tym ostrosłupie. Oznaczenia: W - wierzchołek ostrosłupa, A, B, C - wierzchołki trójkąta równobocznego będącego podstawą ostrosłupa, |AB| = |BC| = |CA| = a - krawędź podstawy ostrosłupa i bok trójkąta równobocznego, |WA| = |WB| = |WC| = b - krawędź boczne ostrosłupa, S - środek sfery opisanej na ostrosłupie, |SA| = |SB| = |SC| = |SW| = R, D - punkt w podstawie ostrosłupa będący spodkiem wysokości ostrosłupa, A' - punkt leżący na prostej zawierającej punkty A i D będący obrazem punktu A w symetrii środkowej względem punktu D, czyli A' leży po przeciwnej stronie punktu D w stosunku do punktu A, |AD| = |A'D| = Rp E - punkt leżący w środku krawędzi bocznej AW, |DA| = |DB| = |DC| = Rp = (1/3)a3 - długość promienia okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa, |<AWD| = |<BWD| = |<CWD| = β - miara kąta między krawędzią boczną i wysokością |WD| ostrosłupa, |<AWB| = |<BWC| = |<CWA| = α - miara kąta między krawędziami bocznymi ostrosłupa, R - długość promienia sfery opisanej na ostrosłupie. Dane: α, R, Szukane: b. Rozwiązanie: Jeśli przetniemy sferę opisananą na danym ostrosłupie przez jej środek płaszczyzną przechodzącą przez krawędź boczną WA, wysokość ostrosłupa WD i odcinek ADA', to otrzymany przekrój jest okręgiem o promieniu R opisanym na trójkącie AWA' . Przypominamy sobie, że środek okręgu opisanego na trójkącie jest punktem przecięcia symetralnych boków trójkąta. Z trójkąta prostokątnego SEW, w którym: |EW| = b/2 i |SW| = R otrzymujemy (b/2) / R = cosβ => b = 2Rcosβ Z trójkąta równoramiennego CAW (ściana boczna ostrosłupa) o podstawie a, ramionach b i kącie α między ramionami stosując wzór kosinusów otrzymujemy: a2 = b2 + b2 - 2b2cosα => a2 = 2b2(1 - cosα) Z trójkąta prostokątnego ADW o przyprostokątnych |WD| i Rp = (1/3)a3 oraz przeciwprostokątnej b otrzymujemy: Rp / b = sinβ => [ (1/3)a3 ] / b = sinβ => (a3) / 3b = sinβ => => sin2β = (3a2) / (9b2) cos2β = 1 - sin2β = 1 - (3a2) / (9b2) = (9b2 - 3a2) / (9b2) wstawiamy a2 = 2b2(1 - cosα) i otrzymujemy: cos2β = (3 + 6cosα) / 9 => cosβ = 3 + 6cosα / 3 b = 2Rcosβ => b = 2R * 3 + 6cosα / 3 Odp.: b = (2/3)*R*3 + 6cosα Uff, dotarłem mam nadzieję bez chochlików do końca. emotikonka
20 mar 21:48
Eta: emotikonka Masz zacięcie Bogdanie! ja dzisiaj "leniwa" emotikonka
20 mar 21:53
Bogdan: Nie chciało mi się tego liczyć, bo spodziewałem się długiego opisu i dlatego namawiałem tima do rozwiązania tego zadania, ale tim nie skorzystał z zaproszenia, a ja obiecałem Nati pomóc i nie wypadało nie dotrzymać słowa emotikonka
20 mar 21:59
ziomalek: Pomoże ktoś z tym układem równań? 2x2+y2=4 2xy−2x=−5.
21 paź 17:51