prosta wartość bezwzględna
ada: mam zadanie z wartością bezwzględną, bardzo proste
|x| = −x
podaj przedział będący rozwiązaniem tego równania...
nie wiem czy wystarczy zasugerować się
x<0

i czy to jest już ten przedział o którym mowa?
29 lis 18:53
Rivi: x≤0 koniec. Łącznie z zerem
29 lis 19:00
Aga: 1) IxI=x, gdy x≥0
x=−x
x=0
odp. x=0
2) IxI=−x, gdy x<0
−x=−x
0=0
odp. Każda liczba z przedziału (−∞,0) jest rozwiązaniem równania.
ODP. suma odp 1 i 2.
x∊(−∞,0>
29 lis 19:04
ada: kurczę to teraz nie wiem... moja odpowiedź to jest raczej warunek jaki wartość musi spełniać..
a twój Aga wydaje się również prawidłowy jako rozwiązanie
29 lis 19:14