matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez
Ania:
Dany jest trapez równoramienny o podstawach długości 8 i 12 kacie ostrym 60 stopni. oblicz wartość sinusa kąta miedzy przekątna i podstawą trapezu. β=60 h=2{3} Czyli z tego wynika, że sinα=2{3}/10 ⇔ sinα={3}/5 Czy ja to dobrze liczę ?
29 lis 18:38