Prosta o równaniu x+2y-4=0 przecina okrąg x^2+y^2-3x+5y-4=0 w punktach A i B.
anmi0: Prosta o równaniu x+2y−4=0 przecina okrąg x2+y2−3x+5y−4=0 w punktach A i B.
a)wyznacz współrzędne pkt A i B
b)Oblicz pole trójkąta ABO, gdzie O jest początkiem układu współrzędnych
Proszę o pomoc, wskazówki.
29 lis 18:19
Aga: Rozwiąż układ równań z prostej i okręgu. Otrzymane punkty oznacz A i B.
Możesz wykonać interpretację geometryczną.
29 lis 18:22
anmi0: z równania prostej wyliczyłam x i podstawiłam w miejsce x w równaniu okręgu, wyszło mi:
y2−y=0, z tego Δ=1
co dalej?
29 lis 18:22
Aga: y(y−1)=0
y1=0, y2=1
29 lis 18:23
anmi0: o właśnie, nie zauważyłam wzoru
ok, mam te punkty zaznaczyłam je na osi i ?
29 lis 18:27
anmi0: dziękuję, podpunkt a zrobiony, a
podpunkt b?
29 lis 18:35
Aga: Ile wyszło x1 i x2?
29 lis 18:35
anmi0: wiem juz wiem
29 lis 18:36