Wyznacz wyraz pierwszy i iloraz ciągu geometrycznego
Simon: Wyznacz wyraz pierwszy i iloraz ciągu geometrycznego:
1)a2=10 i a1+a3=25
2)a1+a3=−5 i a2+a4=10
29 lis 18:02
Patryk: napisze 1
29 lis 18:13
Patryk:
| ⎧ | a1*q2−1=10 | |
| ⎩ | a1+a1*q3−1=25 |
|
a
1*q=10
20*q=25
a
1=8
29 lis 18:19
Patryk: jest bład napisze od nowa
29 lis 18:26
Simon: Ok
29 lis 18:32
Patryk: ⎧ a
2=10
⎩ a
1+a
3=25
⎧ a
1*q
2−1=10
⎩ a
1+a
1*q
3−1=25
⎧ a
1*q=10
⎩ a
1+a
1*q
2=25
a
1*q=10
10+10q
2=25q
10+10q
2−25q=0
| | 1 | |
10q2−25q+10=0 równanie kwadratowe mam z niego q=2 lub q= |
| |
| | 2 | |
29 lis 18:34
Simon: Dzięki wielkie
29 lis 18:34
Patryk: | | 10 | |
a1= |
| dla q=2 a1=5,a2=10,a3=20 ciąg |
| | q | |
spr a
1+a
3=25
5+20=25
29 lis 18:36
Patryk: 2 może spróbujesz sam ?
29 lis 18:53