matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż tożsamość
Lann:
Hej mam zadanko: Wykaż tożsamość (1−cosα)(
1
Sinα
+
1
tgα
)=Sinα
29 lis 17:54
df:
L = (1 − cosα)(
1
sinα
+
1
tgα
) = (1 −cosα)(
1+cosα
sinα
) =
(1−cosα)(1+cosα)
sinα
=
1−cos
2
α
sinα
= sinα = P
29 lis 18:05