prosze o pomoc
wojtek: Podstawą ostrosłupa jest kwadrat. Wysokość ostrosłupa jest równa 12 cm a jej spodek jest jednym
z wierzchołków podstawy. wiedząc, ze objętość ostrosłupa wynosi 324 cm3, oblicz: pole
powierzchni całkowitej tego ostrosłupa i długość krawędzi bocznej
29 lis 17:34
Ania: V=13*Pp*H
324=13*a2*12
324=4*a2
81=a2
a=9cm
29 lis 17:46
Aga:

| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pc=a2+2* |
| ah+ |
| + |
| ab+ |
| ac. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Wszystkie ściany boczne są trójkątami prostokątnymi.
29 lis 17:50
dero2005:

H = 12
P
p = 81
P
p = a
2 = 81
a =
√81 = 9
s =
√H2 + a2 =
√122 + 92 =
√144+81 =
√225 = 15
l =
√s2 + a2 =
√152 +92 =
√225 + 81 =
√306 = 3
√34
P
c = a
2 + a*H + a*s = 9
2 + 9*12 + 9*15 = 324
29 lis 17:52
Aga: b=c
29 lis 17:54
Ania:
29 lis 17:59
wojtek: dziękuje
29 lis 18:32
Eta:

dla
dero
29 lis 20:48
Wiktoria: Podstawą ostroslupa Jest kwadrat o boku dlugosci 4 cm .
Spodek wysokosci tego ostroslupa jest wierzcholek jego podstawy, a wysokosc ostroslupa wynosi
5 cm, Oblicz pole powierzni całkowitej I objętosci tego ostroslupa.
Proszę pomozcie <3 !
27 lut 22:14