matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia....
Aragorn:
Oblicz wartość wyrażenia 4a − 3b jeżeli: a=
2sin150° + cos(−30°)
ctg(−120°) + tg 210°
b=
−tg(−30°) − ctg(−150°)
ctg45°* tg225°
Proszę o pomoc
29 lis 17:29
Aga:
1
a) sin150
0
=sin(180
0
−30
0
)=sin30
0
=
2
cos(−30
0
)=cos30
0
tg(−120
0
)=−tg120
0
=−tg(180
0
−60
0
)=tg60
0
tg210
0
=tg(180
0
+30
0
)=tg30
0
.
29 lis 17:40