Mechanika Wektory
Lukaus:
1.Dane są wektory:
a = i + 3j+5k
b = 4i − j + 6k
c = 2i+2j+7k
d = 3i + 4j + 4k.
a) Obliczyć sumę wektorów e = a + b + c oraz kąty, jakie wektor e tworzy z osiami współrzędnych
x, y, z,
b) Znaleźć różnice wektorów e = b − a oraz cosinusy kierunkowe,
c) Określić wektor e =2a + 3b − 4c oraz jego cosinusy kierunkowe,
d) Znaleźć iloczyny skalarne (a•b), (a•c), (a•d), (b•c), (b•d), (c•d),
e) Znaleźć kąty między wektorami ∢(a,b), ∢(a,c), ∢(a,d), ∢(b,c), ∢(b,d), ∢(c,d),
f) Obliczyć iloczyny wektorowe (a x b), (c x d), (b x d).
Prosił bym o pilna pomoc z góry dziękuje