POMOCY
jokero: rozwiąż równanie |x- √2/4|=4/√2
20 mar 15:47
Bogdan:
|x - b| = a i a ≥ 0
to x - b = -a lub x - b = a
20 mar 15:59
jokero: a muszę się pozbyć niewymierności z mianownika
20 mar 17:07
Bogdan:
Tak, przed rozwiązaniem równania trzeba pozbyć się niewymierności z mianownika
ułamka 4 / √2
20 mar 17:14
jokero: dzięki
20 mar 17:17
jokero: a zbiór rozwiązań tego równania można zaznaczyć na osi liczbowej
20 mar 17:30
jokero: rozwiązanie to będzie tu x=9
√2/4 i x= -7
√2/4

20 mar 17:33
Bogdan:
Tak, wyniki masz dobre. Można rozwiązania zaznaczyć na osi liczbowej, będą to
dwa punkty na tej osi.
20 mar 17:36
jokero: ok dzieki
20 mar 17:41