Rozłóż na czynniki wielomian
jurkiewka13: Rozłóż na czynniki wielomian W(x)= x3 + 2x2 − 7x + 4
29 lis 16:47
M:
1 mar 11:17
Jolanta: Dla pierwiastka wielkość W(x)=0 Sprawdzam która liczba jest pierwiastkiem równania
Dzielnikami 4 są −1,1,−2,2−4,4
Dla x=1
W(1)=1+2−7+4=0 jeżeli 1 jest pierwiastkiem to wielomian dzieli się przez x−1
x
2+3x−4
x
3+2x
2−7x+4 : (x−1)
−x
3+x
2
−−−−−−−−−−
3x
2−7x
−3x
2+3x
−−−−−−−−−−
−4x+4
4x−4
−−−−−−−−−
x
2+3x−4=0
Δ=b
2−4ac=9+16=25
x
2+3x−4=(x+4)(x−1)
x
3+2x
2−7x+4=(x−1)(x−1)(x+4)
1 mar 11:49
Mei Lin:
W(x)=x
3+2x
2−7x+4
Dzielniki wyrazu wolnego (−1,1,−2,2,−4,4)
W(−1)=−1+2−7+4≠0
W(1)=1+2−7+4=0
(x
3+2x
2−7x+4) : (x−1)= x
2+3x−4
x
2+3x−4=0
Δ=25
x
3+2x
2−7x+4=(x−1)
2(x+4)
1 mar 11:55