OBLICZ POLE TRÓJKĄTA KTÓREGO BOKI zawarte są w prostych y= 0,5x-1 i y= -2x-5 ora
KOTECZEK: OBLICZ pole trójkąta, ktorego boki zawarte są w prostych y= 0,5x−1 i y= −2x−5 oraz osią OY
a) trójkąt jest:
prostokątny czy rozwartokątny
b) te proste są: prostopadłe czy równoległe
co jest wierzchołkiem kąta prostego
d0 punkt wspólny obu prostych wyznaczamy rozwiązując układ:
{0,5x−1+y=0 y=0,5x−1
−2x−5+y=0 y=−2x−5
e) po przekształceniu otrzymamy układ:
f) rozwiązaniem układu jest para liczb
x= −0, y= −3 x=− 8/5 , y= −9/5
pole trójkąta z zadania wynosi
34√5/5 P= 3,2
29 lis 16:43
KOTECZEK: PROSZĘ WAS bardzo o pomoc
29 lis 16:54