POMOCY
jokero: uzasadnij że liczba √11+6√2 - √3-2√2 jest liczbą natualną
20 mar 15:45
Bogdan:
Wskazówka.
11 + 6√2 = (3 + √2)2
3 - 2√2 = (1 - √2)2
√11 + 6√2 = √ (3 + √2)2 = |3 + √2|
itd.
Podaj odpowiedź, sprawdzę
20 mar 16:03
mat: 11+6√2=9+2*3√2+2=(3+√2)2
3-2√2=1-2√2+2=(1-√2)2
zatem
√(3+√2)2-√(1-√2)2= |3+√2|- |1-√2|=3+√2+1-√2=4
20 mar 16:04
Bogdan:
oj mat, nie dałaś jokerowi szansy na poczucie satysfakcji z samodzielnego
rozwiązania zadania do końca.
20 mar 16:16
mat: sorry dopiero po wysłaniu zobaczyłam Twoje wskazówki, dopiero raczkuję na tym forum i
strasznie długo piszę formuły matematyczne. A tak na marginesie czy możesz zerknąć na
moje zadanie o tynkarzach
20 mar 16:47
20 mar 16:48
Bogdan:
Już wcześniej widziałem Twoje zadanie o tynkarzach. Nie wtrącałem się, bo jest
dobrze rozwiązane, co potwierdził Ci tim.
20 mar 16:57
tim: hurej ^^
20 mar 16:58