Geomatria
xMałax: Wykaż,że jeżeli a,b,c,d oznaczają długości kolejnych boków czworokąta wypukłego,
a P jego pole, to
POMOCY

29 lis 16:23
xMałax: POMOCY

!
29 lis 16:44
xMałax: Czy umie ktoś to zrobić
29 lis 16:45
dd: tak
29 lis 16:48
xMałax: a pomożesz
29 lis 17:03
Vax: Oznaczmy wierzchołki jako A,B,C,D i odpowiednio |AB|=a , |BC|=b itd.. mamy pokazać, że:
4P ≤ ab+ad+bc+cd
| | a*b*sinα | | ab | |
Ale: (tutaj korzystam z tego, że PΔ = |
| ≤ |
| ⇔ ab ≥ 2PΔ i dla ułatwienia |
| | 2 | | 2 | |
wprowadźmy oznaczenia: [XYZ] − pole trójkąta XYZ):
ab+ad+bc+cd ≥ 2([ABC]+[DAB]+[BCD]+[CDA]]) = 2*2P = 4P cnd.
29 lis 17:05
xMałax: ab+ad+bc+cd ≥ 2([ABC]+[DAB]+[BCD]+[CDA]]) = 2*2P = 4P cnd. skad to sie wzieło?
29 lis 17:40
Vax: Z tego co napisałem w nawiasie.
29 lis 17:49