matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
marektg:
Witam potrzebuję pomocy z taką całką
2x−20
∫
dx
x
2
−8x+25
29 lis 15:49
aa:
2x−8−12
2x−8
dx
∫
dx=∫
dx−12∫
=
x
2
−8x+25
x
2
−8x+25
x
2
−8x+25
1
x−4
ln|x
2
−8x+25|−12∫
dx=ln|x
2
−8x+25|−4arctg
+C
(x−4)
2
+3
2
3
29 lis 15:59
marektg:
dzięki
29 lis 17:56