29 lis 15:39
Ania: Tam jest 1−cos2x
29 lis 15:42
dd: | | sin2x | | sinx | |
lim |
| =lim |
| =.... |
| | xsinx | | x | |
29 lis 15:42
Ania: tam nie jest 1−cos2x tylko 1−cos2x
pomylilam sie
29 lis 15:44
dd: a skoro tak to
| | sin2x+cos2x−cos2x+sin2x | | sinx | |
lim |
| =lim 2* |
| = |
| | xsinx | | x | |
29 lis 15:45
Ania: Napewno to jest dobrze bo wynik ma wyjsc 2
29 lis 15:47
lula: ale tu jeszcze nie wyszło 2
29 lis 15:48
Ania: no wiem ze nie wyszlo ale nie moge w mianowniku za x podstawic 0
29 lis 15:49
dd: | | sinx | |
a ile jest równa limx−>0 |
| ?  |
| | x | |
29 lis 15:51
Ania: 1
29 lis 15:53
dd: | | sinx | |
zatem limx−>0 2* |
| = ile? |
| | x | |
29 lis 15:54
Ania: no 2
29 lis 15:56
dd:
29 lis 15:56
Ania: Mam jeszcze taki przyklad, jakbys mogl pomoc
29 lis 15:59
dd: | sinx−cosx | | cosx | |
| =−(cosx−sinx)* |
| =−cosx |
| | cosx−sinx | |
29 lis 16:09
29 lis 16:10
Ania: To ostatnie
x−>π
29 lis 16:13
Ania: tam w mianowniku jest do kwadratu
29 lis 16:14
dd: | 2sinxcosx+2sinx | | 2sinx(cosx+1) | | 2sinx(cosx+1) | |
| = |
| = |
| |
| sinx sinx | | 1−cos2x | | (1−cosx)(1+cosx) | |
skroc teraz i po "zawodach".
29 lis 16:21
Ania: Dziekuje
29 lis 16:24
dd: ni ma za co
29 lis 16:27