Kombinatoryka
Ola312: jak rozpisać n!2!(n−2)! ?
29 lis 15:36
lula: | (n−2)!(n−1)n | | (n−1)n | |
| = |
| |
| 2(n−2)! | | 2 | |
29 lis 15:41
seb: (n−2)! = (n−1)*(n−2)*n! więc skróci Ci się w mianowniku i liczniku n! a resztę wymnażasz.
29 lis 15:45
lula: źle Panie SEB
29 lis 15:47
Ola312: a mógłby mi ktoś wytłumaczyc czemu z n! robi się (n−2)!(n−1)n ?
29 lis 15:51
dd: n!=1*2*3*....*(n−4)*(n−3)*(n−2)*(n−1)*n=(n−2)!*(n−1)*n
29 lis 15:53
dd: to tak jak :
6!= 1*2*3*4*5*6= 4!*5*6
29 lis 15:55
Ola312: czyli mam rozumiec ze przy
n!2!(n−2)! n! mam sprowadzic do tej postaci ciągu (n−k) jakim jest wyraz w mianowniku na
dole?
29 lis 15:57
Ola312: źle sformułowałem ale kumajacy wie o co mi chodzi
29 lis 15:58
dd: tak masz rozpisać n! aby się dało skrócić z (n−2)!

co latwo zrobic bowiem
n! to iloczyn kolejnych liczb naturalnych od 1 do n
Teraz wystarczy się zastanowić co za liczba w tym mnożeniu stoi przed n ? Odp: (n−1). A co stoi
przed (n−1) ? Odp: hmm liczba od niej o jeden mniejsza czyli (n−2) itd aż do 1
29 lis 16:01