Pomocy !!
Iro: Trzy różne liczby tworzą ciąg geometryczny.Liczby te sa jednoczesnie pierwszym, trzecim i ósmym
wyrazem pewnego ciagu arytmetycznego. Wyznacz te liczby jesli wiadomo, ze ich suma jest równa
39.
29 lis 15:23
dd: x− pierwsza liczba
x+2r− druga
x+7r − trzecia
3x+9r=39
x+3r=13
x=13−3r
Zatem
13−3r− pierwsza liczba
13−r − druga
13+4r− trzecia
(13−r)2=(13−3r)(13+4r)
rozwiąż i bedzie r a co za tym idzie szukane liczby
29 lis 15:39
ZKS:
x , y , z
x = a1
y = a1 + 2r
z = a1 + 7r
x + y + z = 39 a1 + a1 + 2r + a1 + 7r = 39 3a1 + 9r = 39 ⇒ a1 = 13 − 3r
(a1 + 2r)2 = a1(a1 + 7r)
a12 + 4ra1 + 4r2 = a12 + 7ra1
4r2 − 3ra1 = 0
4r2 − 3r(13 − 3r) = 0
4r2 + 9r2 − 39r = 0
13r2 − 39r = 0
r2 − 3r = 0
r(r − 3) = 0 ⇒ r = 0 ∨ r = 3.
Dla r = 0
a1 = 13
x = 13 , y = 13 , z = 13
dla r = 3
a1 = 13 − 9 = 4
x = 4 , y = 10 , z = 25.
29 lis 15:44
Iro: Kochani...bardzo dziekuje...ale to proste...teraz to dostrzegam....zawsze tak trudno zaczac

DZIEKI WIELKIE

!
29 lis 15:49