POMOCY
jokero: 1. zapisz równanie z wartością bezwzględną, której zbiorem rozwiązań jest przedział
<-10,8>.
20 mar 15:28
tim: Jokero, czyli x mają być w przedziale <-10,8> czy y?
20 mar 15:35
jokero: y
20 mar 15:36
tim: y = |x| - 10 dla x ∈ <-18,18>
20 mar 15:40
tim: Gdyż, najmniejszy |x| to 0
y = |x| +-

-10 = 0 +-

= -10
y = |x| - 10
Największy y to 8
8 = |x| - 10
x = 18 x = -18
20 mar 15:41
Bogdan:
tim i jokero.
Z warunków zadania wynika, że chodzi o ułożenie równania. Nie ma znaczenia litera,
jaką przyjmiemy dla oznaczenia niewiadomej, może być x, y, t lub inna.
Dane są liczby: a, b i a < b.
Jeśli zbiorem rozwiązań jest przedział <a, b>,
to wyznaczamy liczbę c = (a + b) / 2 oraz liczbę d = (b - a) / 2.
Niech x oznacza niewiadomą i x € <a, b>, wówczas |x - c| < d
Tutaj a = -10, b = 8, c = (-10 + 8) / 2 = -1, d = (8 + 10) / 2 = 9
a więc |x + 1| < 9
20 mar 15:56
tim: O Jezus, przeczytałem równanie funkcji... Sorry.
20 mar 16:00