trygonometria
mruczek: mam pytanie
jesli mam coś takiego:
√cosx≠√2/2
chce to podniesc do kwadratu.
zrobi mi sie wart. bezw. przy cosx? w sensie |cosx|≠ 1/2
29 lis 13:04
:): √a2=|a|
29 lis 13:06
:): zacznij od dziedziny wyrażenia czyli rozwiąż nierównośc cosx≥0 i w tej dziedzinie możesz
podnieść i pisać:
29 lis 13:07
Aga: Najpierw musisz założyć, że cosx≥0 i potem podnieść do kwadratu, √a2=a, dla a≥0
29 lis 13:08
mruczek: dziękuję za pomoc
29 lis 13:08
Bogdan:
Przy odpowiednich założeniach:
√ (wyrażenie)2 = |wyrażenie|,
( √ wyrażenie )2 = wyrażenie.
29 lis 13:13