Analiza
Godzio: b. póki jesteś mam kilka pytań tylko nie uciekaj
29 lis 12:53
Godzio: Jeżeli mam takie coś:
Pokaż, że równanie ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty
x13 + 7x3 − 5 = 0
Mogę to tak zrobić:
f(0) = −5
f(1) = 3
Z tw. Darbouxa istnieje x ∊ (0,1) dla którego f(x) = 0
i limx→±∞(x13 + 7x3 − 5) = ±∞ (wykładniki są nieparzyste więc nie przetnie więcej raz
osi OX)
29 lis 12:56
b.: potrzeba jeszcze wiedziec np. ze f jest rosnaca, bez tego moglaby nawet 13 razy przeciac os X
29 lis 12:57
Godzio:
I jeszcze gdybyś mógł dać jakąś wskazówkę do takiego zadnia:
Niech a,b > 0 i niech istnieje f'(x
0). Wykazać że
| | f(x0 + ah) − f(x0 − bh) | |
limh→0 |
| = f'(x0) |
| | (a + b)h | |
29 lis 12:58
Godzio:
Ok, to pokaże że rośnie i koniec, dzięki
29 lis 12:59
b.: w liczniku dodaj i odejmij f(x0) i rozdziel na sumę 2 granic
29 lis 13:00
Godzio:
| | f(x0 + ah) − f(x0) | | f(x0 − bh) − f(x0) | |
limh→0 |
| − |
| = |
| | (a + b)h | | (a + b)h | |
| | a | | b | |
| = |
| f'(x0) − (− |
| f'(x0) = |
| | a + b | | a + b | |
= f'(x
0)
Jest ok ?
29 lis 13:05
b.: chyba tak
29 lis 13:08
Godzio:
Dobra dzięki wielkie
29 lis 13:08