określ rozkład prawdopodobieństwa
ebasse: Witam,
Mam mały nietypowy problem z zadankiem z probabilistyki.
1) X − oznacza ilość szóstek w 3 − krotnym rzucie symetryczną kostką do gry. Określ rozkład
prawdopodobieństwa X.
proszę o pomoc, nie wiem jak dobrać odpowiednie wartości by wyszedł prawidłowy rozkład. Po
później to już sobie poradzę z rysowaniem dystrybuanty i obliczania innych rzeczy.
29 lis 12:46
b.: zastanow sie, jakie wartości może przyjmowac X
29 lis 12:47
ebasse: No tak, są 4 możliwości. Tylko nie wiem jak pierwszą zacząć.
Nie wiem ile jest wszystkich możliwości wylosowań, bo nie wiem z czego skorzystać. (z wariacji
czy czego)

Proszę chociaż o pomoc w sprawie np. tego P(X=0)
P(X=0), P(X=1), P(X=2), P(X=3)
29 lis 13:21