Zadanie
mateusz;: po usunięciu niewymierności z mianownika
2
-------------------- ułamek będzie miał postać

(3-√5)
20 mar 14:54
tim: Przy usuwaniu samego pierwiastka mnożymy górę i dół przez niego.
Jeżeli przy pierwiastku jest jakaś liczba do dodania lub odjęcia (np. 2+√2) używamy
wzoru skróconego mnożenia: (a+b)(a-b) = a2 - b2
2
-------- mnożymy górę i dół przez (3+√5)
3-√5
Spróbuj sam dalej rozwiązać.
20 mar 14:58
mateusz;:
6+√5
-----------------------------------
-2
20 mar 15:03
mateusz;: 6+√5
----------------------
4
albo tak
20 mar 15:04
mateusz;: to drugie
20 mar 15:06
tim: Coś nie teges. Prześledź to co napiszę.
2
-------- mnożymy górę i dół przez (3+√5)
3-√5
2 (3+√5)
--------------------
(3-√5)(3+√5)
2*3 + 2*√5
-----------
32 - √52
6 + 2√2 6 + 2√2
----------- = -------------
9 - 5 4
Wypadałoby skrócić
3 + √2
---------
2
20 mar 15:07
mateusz;: ale tam jest 6+√5 a nie 6 +√2
20 mar 15:11
mateusz;: 6+√5
----------------------
4
20 mar 15:12
tim: Oj przepraszam, to wszędzie zamiast
√2 ma być
√5. Ale ważna jest ta
2√5 o
której zapomniałeś
20 mar 15:12
tim: Poprawka:
2
-------- mnożymy górę i dół przez (3+√5)
3-√5
2 (3+√5)
--------------------
(3-√5)(3+√5)
2*3 + 2*√5
-----------
32 - √52
6 + 2√5 6 + 2√5
----------- = -------------
9 - 5 4
Wypadałoby skrócić
3 + √5
---------
2
20 mar 15:14
mateusz;: ok dzięki bardzo
20 mar 15:15