calka podwojna
gwiazda: 2 1
∫ (∫(3x+y2dy)dx
−2 −1x2
mam takie pytanie bo mam zamienic kolejność całkowania
mam w tej całce że −2≤x≤ 2 −1x2 ≤y≤1 jak zamienic to wytlumaczy mi to ktos?
29 lis 11:55
sushi_ gg6397228:
moze najpierw narysuj obszar calkowania w zeszycie
−2≤ x≤ 2 −−> wiadomo jak to zaznaczyc
−0,5 x≤ y≤ 1 −−> wiadomo jak to zaznaczyc
wtedy bedzie łatwiej dobrac nowe granice calkowania, przy zamianie kolejnosci calkowania
29 lis 13:23
gwiazda: Po narysowaniu wyszło mi że −1≤y≤1 a −2y≤x≤−2 móglbys ktoś sprawdzić czy dobrze? sushi dzięki
za wskazówki
29 lis 15:36
gwiazda: Bo sie zastanawiam czy ma znaczenie to ograniczenie x czy na odwrot ma byc ?
29 lis 20:53
sushi_ gg6397228:
zawsze mozesz policzyc calke bez zmian i po zmianie, musi wyjsc to samo
29 lis 21:46
sushi_ gg6397228:

−0,5 x = y
x= −2y granica dolna
x=2 granica gorna
29 lis 21:54
gwiazda: No tak masz racje nie wiem skąd mi się wziął minus dziękuję slicznie teraz wyjdzie

bo
policzyłam już sobie przed przemiana
29 lis 21:57
sushi_ gg6397228: na zdrowie
29 lis 22:32