Trójkąt prostokątny |A,C,E | jest podzielony odcinkiem |B,D | na dwie części .Oblicz pole
trójkąta |B,C,D ,gdzie | A,E |=5cm , | E,C |=13cm ,a | B,C |=6,5cm. Proszę o pomoc , dla Was
to łatwe , widzę że jesteście OK ,z góry dziękuję. I jeszcze jedno , czy w skali 1:1000 ,
7,5cm kwadratowych to 750 metrów kwadratowych ?
Dla twojej skali1:1000
na mapie odpowiada w rzeczywistości
1cm −−−−−−−−−−−−−−−> 1000cm
1cm −−−−−−−−−−−−−−−> 10m |2
1cm2 −−−−−−−−−−−−−−−> 100m2 |*750
750cm2 −−−−−−−−−−−−−−−> 75 000m2
czy odcinek BD jest prostopadły do EC ? Jeśli tak to :
Trójkat ACE jest podoby do BDC w skali k=2 zatem:
| PACE | |
=k2 | |
| PBDC |
| 30 | |
=4 | |
| PBDC |