matematykaszkolna.pl
Krzywe Beziera na forum Jakub: rysunekWitam! Na forum możesz już rysować za pomocą krzywych Beziera. Kliknij przycisk "rysuję" następnie "S". Gdyby nie było widać "S" odświeżyć (reload) stronę. Rysujesz klikając w kolejne miejsca, które są automatycznie łączone krzywą Beziera. Kończysz przez kliknięcie dwa razy w to samo miejsce. Jak klikniesz dwa razy na początek krzywej, to otrzymasz zamkniętą krzywą Beziera. Trochę to wolno działa, więc nie przesuwajcie za szybko kursora, bo procesor może się nie wyrobić emotka. Opis działania funkcji rysującej krzywej Beziera napisałem tutaj https://matematykaszkolna.pl/strona/3177.html Przyda się to ludziom, którzy chcą dodać krzywe Beziera do własnych programów lub po prostu są ciekawi, jak to jest liczone. Napisałem to, bo sam szukałem i nie mogłem znaleźć czegoś podobnego.
29 lis 02:21
b.: Bardzo fajne emotka trochę czasu mi zajęło odgadnięcie, że przycisnąć należy ikonkę z rysunkiem krzywej (w kształcie przypominającym literę S), a nie klawisz S emotka
29 lis 09:53
b.: rysunek
29 lis 09:56
Godzio: Bardzo fajne rozwiązanie, tylko trzeba to opanować trochę, żeby te krzyw rzeczywiście dobrze wyglądały emotka
29 lis 12:52
Jakub: rysunekZ tym dobrym wyglądem to jest problem. Dosyć łatwo mogę zmienić stopień zaokrąglenia przez zmianę współczynnika k (pisałem o nim na 3177). W tej chwili jest ustawione k=0,25, jak go zwiększę to krzywa będzie bardziej gładka. Przykładowo na rysunku jest "kwadratowe" koło, ale wystarczy zwiększyć do k=0,6 i będzie idealnie okrągłe. Problem polega na tym, że trudniej będzie wtedy rysować bardziej skomplikowane krzywe. Gorzej krzywa Beziera będzie układała się wzdłuż punktów. Szczególnie tych blisko leżących koło siebie.
29 lis 13:44