Zadanie 1 - oblicz.
michael: (2+2√3)2
28 lis 23:53
Keisim: Skorzystaj ze wzoru (a + b)2=a2 + 2ab + b2, gdzie a=2, b=2√3.
29 lis 00:01
michael: mnie wyszło 16+8√3 , ale chcę się upewnić czy dobrze mi wyszło
29 lis 00:06
rumpek:
(2 + 2√3)2 = 4 + 8√3 + 12 = 16 + 8√3 = 8(2 + √3)
29 lis 00:06
michael: czyli rozumiem że mi wyszło dobrze po jak wyciągnę 8 przed nawias to mam ten sam wyniki co ty
To nie jest tak ze mną najgorzej po tylu latach, podstawy jeszcze pamiętam bo to chyba zadania
z podstawówki albo początku liceum
29 lis 00:12
rumpek: Nie no to jednak podstawówka / gimnazjum

W tamtym okresie liceum to były pochodne itp
29 lis 00:32
michael: chyba tak pochodne i całki. Pozdrawiam i dzięki za pomoc
29 lis 00:34
Aga: Słyszałam, że w gimnazjum nie ma wzorów skróconego mnożenia .
29 lis 13:35
sushi_ gg6397228:
sa wzory −−> 2 klasa gimnazjum
29 lis 13:37
Aga: Prawdopodobnie nieobowiązkowe od jakiegoś czasu. Chciałam się upewnić.
Znasz najnowszą podstawę z gimnazjum?
29 lis 13:43
sushi_ gg6397228:
wystarczy zobaczyc podreczniki do gimnazjum i widac, jaki material przerabiaja w danej klasie
29 lis 13:59
Aga: W podręcznikach są wzory, tylko jak jest z realizacją, czy są obowiązkowe obecnie w gimnazjum?
29 lis 19:10
sushi_ gg6397228:
sa takie dwa tematy zwiazane ze wzorami skroconego mnozenia z potega "2"
po to sa "nowe" podreczniki, aby uwzglednialy nowa podstawe programowa
29 lis 22:36