Wyznacz wzór funkcji homograficznej
Hiperbol: Wyznacz wzór funkcji homograficznej, której miejscem zerowym jest argument x=−1 a asymptotami
proste: x=1 i y=−1
28 lis 22:41
28 lis 22:57
Hiperbol: Dzięki a możesz jeszcze napisać jak wyszło te −2 w liczniku?
28 lis 23:00
ZKS:
| | a | | −x + 1 + a | |
f(x) = |
| − 1 = |
| |
| | x − 1 | | x − 1 | |
Wiesz że miejscem zerowym jest x = −1 więc:
−x + 1 + a = 0 dla x = −1 ⇒ 1 + 1 + a = 0 ⇒ a = −2.
28 lis 23:02
Eta:
| | −x−1 | | −2 | |
f(x)= |
| = |
| −1 |
| | x−1 | | x−1 | |
28 lis 23:03