Kombinatoryka
Ola312: Ile jest liczb trzycyfrowych mniejszych od 473 która zadna się nie powtarza?
Chodzi mi tu o rózna sposoby na rozwiązywanie tego zadania i tym podobnych.....także....piszcie
28 lis 22:32
Eta:
Wszystkie zaczynające się cyfrą 1 lub 2 lub 3
3*9*8= 216 takich liczb
wszystkie zaczynające się na 45 lub 46
2*8 = 16 takich liczb
i pozostają jeszcze: 470, 471, 472 −−− 3 liczby
R−m : 216+16+3= ...... takich liczb spełniających warunki zadania
28 lis 23:11
Ola312: jest jeszcze jakiś inny sposob ?;>
28 lis 23:20
Agnieszka: Eta , dlaczego uwzględniasz jeszcze cyfrę 1 i cyfrę 2 w liczbie 471, 472 skoro jedynka i dwójka
wystąpiły już jako cyfry setek?
30 lis 21:36
Agnieszka: Już rozumiem , cyfry nie mogą się powtarzać w liczbie.
30 lis 22:10