matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Gucio:
Wyznacz liczbę składników sumy: −4−1+2+5+...+449+452+π.
28 lis 22:22
paziówna:
a
n
= a
1
+ r(n−1) 452 = −4 + 3(n−1) 456 = 3(n−1) 152 = n−1 n = 153 plus zagubione π w sumie daje 154 składników
28 lis 22:42