figury płaskie
Iwona: Iwona: Mam jeszcze 4 z figur płaskich. Bardzo proszę o pomoc!
1. Pole kwadratu jest równe 40 cm2. Oblicz dł jego przekątnej.
2. Dł boków prostokąta są równe 3 i 5 cm. Oblicz pole prostokąta do niego podobnego o
obwodzie 80 cm.
3. Oblicz pole rombu mając dane dł boków a oraz:
a) miarę kąta ostrego α
b) miarę kąta rozwartego β
4. Oblicz dł przekątnych rombu, którego bok ma dł 1 a kąt ostry ma miarę 30
20 mar 14:05
tim: 1.
MOŻLIWOŚĆ A:
P = a2
40cm2 = a2
a = √40cm = 2√10
Przekątna ma wzór: a√2
MOŻLIWOŚĆ B:
P = (e2)/2 e - długość przekątnej
40cm2 = (e2)/2
80cm2 = e2
Obydwie poprawne.
Spróbuj z któregoś obliczyć i podaj odpowiedź.
20 mar 14:18
tim: 2.
Obmałego = 2 * (3+5) = 16
Obdużego = 80
Stosunek obwodów i boków =
16 1
--- = --- = k
80 5
MOŻLIWOŚĆ A:
k2 (stosunek pól) = 1:25
Pmałego = 15
P{dużego) = x
15 1
---- = ----
x 25
x obliczysz.
MOŻLIWOŚĆ B:
3 5 1
- --- = ----- = ------
ad bd 5
ad = 15
bd = 25
Pole obliczysz.
ad - a dużego
bd - b dużego
20 mar 14:21
tim: 3.
a) prombu = a2 * sinα
b) jeżeli znasz β to α = 180-β, więc
prombu = a2 * sin(180-β)
20 mar 14:24
tim: A znasz funkcje trygonometryczne, typu sin, cos itp?
20 mar 14:38
Iwona: Uczyłam się o nich 13 lat temu

((
Troszkę już zapomniałam

((
20 mar 14:43
tim: 4. Oblicz dł przekątnych rombu, którego bok ma dł 1 a kąt ostry ma miarę 30
/α
/ | \
/ | \
/ | \ 1
/ | \
/ | \
/___

___\
To jest połowa rombu.
Mamy kąt α = 30
O.
Przekątna jest dwusieczną (wpada w połowę kąta), więc połowa ma 15
O.
Czyli przyjmijmy, że połowa α to β (15
O.)
Skupmy się na jednym trójkącie:
|β\
| \
| \
x | \ c=1
| \
|____ \
a
Korzystamy z zależności sinβ = a/c
a/c = sin 15
O.
sin 15
O ≈ 0,26 [z tablic]
Czyli:
a 0,26
- = -------
c 1
Skoro c = 1, to a = 0,26. Drugą przekątną można policzyć np. z twierdzenia Pitagorasa:
a
2 + x
2 = 1
2
Obliczysz a i x. Są to połowy przekątnych. Całe przekątne wiesz jak obliczyć.
20 mar 14:50
tim: Jeżeli gdzieś nie rozumiesz, napisz.
20 mar 14:51
Iwona: Straszne dzięki, powolutku mi sie przypomina

Dziękuję serdecznie

Pozdrawiam cieplutko
Iwona
20 mar 15:11
tim: Pa, Iwonciu
20 mar 15:13