objętość kuli
Paulaa: Oblicz objętość kuli, której pole powierzchni jest równe 576π cm2.
28 lis 21:53
Eta:
Podaj wzór na pole powierzchni kuli , to pogadamy
28 lis 21:57
Paulaa: Na pole to Pc=4πR
2
28 lis 21:58
Eta:
ok

4πR
2= 576π => R
2=.... to R=....
Podstaw do wzoru na V (kuli)=.....
28 lis 22:04
Paulaa: No właśnie ja tak ciągle robie i złe wyniki mi wychodzą
28 lis 22:07
Eta:
R= ..... czekam
28 lis 22:08
Paulaa: R= 12 ?
28 lis 22:13
Eta:
ok
| | 4 | | 4 | |
V= |
| πR3= |
| π*12*12*12= 4*4*12*12π=............ |
| | 3 | | 3 | |
28 lis 22:16
Paulaa: dobra , wyszło

dziękuje
28 lis 22:17
Eta:
28 lis 22:17