Rozwiąż rownanie
MAT: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania
x3−log x/3 = 900
28 lis 21:47
ZKS:
| | 3000 | | 3000 | |
log |
| = y ⇒ 10y = |
| ⇒ x = 3 * 103 − y |
| | x | | x | |
(3 * 10
3 − y)
y = 900
(3 * 10
3 − y)
y = (3 * 10)
2 ⇒ y = 2 ∨ −y
2 + 3y = 2 (y − 1)(y − 2) = 0 ⇒ y = 1 ∨ y = 2.
Dla y = 1
x = 3 * 10
3 − 1 = 3 * 100 = 300
dla y = 2
x = 3 * 10{3 − 2} = 30.
Tylko pamiętaj aby ustalić dziedzinę.
28 lis 22:09
MAT: dzięki Ci wielkie
29 lis 00:59
ZKS:
Wiesz sprawdzając teraz czy się zgadza 300 nie pasuje więc troszkę inaczej to będzie trzeba
zrobić żeby dostać drugie rozwiązanie poprawne.
29 lis 01:06
ZKS:
| | x | |
log x * (3 − log |
| ) = log 900 |
| | 3 | |
3log x − log
2x − log x * log 3 − log 900 = 0
log
2x − (3 + log 3)log x + log 900 = 0
Δ = 9 + 6log 3 + log
23 − 4log 900 = log
23 − 2log 3 + 1 = (log 3 − 1)
2
√Δ = log 3 − 1
| | 3 + log 3 − log 3 + 1 | |
log x1 = |
| = 2 ⇒ x1 = 100 |
| | 2 | |
| | 3 + log 3 + log 3 − 1 | |
log x2 = |
| = 1 + log 3 ⇒ x2 = 30. |
| | 2 | |
29 lis 01:19