matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje kwadratowe
mistrezu121:
−3x2+10x=0
28 lis 21:47
Pusia:
Chodzi o: −3x
2
+10x=0 ?
28 lis 22:00
rumpek:
−3x
2
+ 10x = 0
10
−3x(x −
) =
3
10
x = 0 v x =
3
28 lis 22:01
Pusia:
−3x
2
+10x=0 Δ=b
2
−4ac Δ=10
2
−4(−3)(0) Δ=100
√
Δ
=10
(−10)+10
x
1
=
=0
(−6)
v
(−10)+(−10)
20
x
2
=
=
−6
6
x∊{0,
20
6
}
28 lis 22:08