Jak?
Kasia18:

Dany jest prostokąt o wymiarach 4cm i 3cm. Dla jakiej wartości y, pole części zamalowanej jest
równe polu części nie zamalowanej tego prostokąta?
28 lis 20:50
VEVO: 4*3=(4−y)(3−y)
12=12−4y−3y+y2
0=y2−7y
y(y−7)=0
y=0 ∧ y=7
Odp. y=7
28 lis 20:54
rumpek:
P1 = 4 * y + y*(4−y) (niezamalowane)
P2 = (4 − y)(3 − y) = 12 − 4y − 3y + y2 (zamalowane)
Jeżeli oznaczenia na rysunku są prawidłowe, potem tylko P1 = P2
28 lis 20:58
Kasia18: Dzięki
28 lis 20:59
rumpek:
Lub można:
4 * 3 − (4 − y)(3 − y) = (4 − y)(4 − y)
28 lis 21:01