ciągi liczbowe
Iwona: Błagam o pomoc

! Mam 5 zadań z ciągów:
1. wyznacz trzeci i piąty wyraz ciągu określonego wzorem
a)an=n2+3n
b) bn=n2+2
2. Zbadaj monotoniczność ciągu
a)an=2-5n
b) bn=n+3/n+4
3. Wyznacz ciąg arytmetyczny (an), w którym a5=3 i a8=-3
4. sprawdź czy liczby √2, √2+4/2, 8+9√2/4 są trzema kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego.
5. Dla jakich wartości x dane liczby są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
a) 3,x,12
b) 2x-1, 4,7
Muszę to mieć na dziś

Błagam o pomoc


!
20 mar 13:04
kamil: w 1 zadaniu za n podstaw 3 i 5
20 mar 13:19
kamil: w 2 za n podstaw n-1 a potem zrob takie cos an-an-1 i zanalizuj wynik czy jest
dodatni czy ujemny
20 mar 13:22
tim: 3.
an = a1 + (n-1)r
a5 = a1 + 4r
a8 = a1 + 7r
3 = a1 + 4r
-3 = a1 + 7r
Rozwiąż układ równań.
20 mar 13:23
kamil: w 3 skorzystaj z tego ze a5=a1+4r i a8=a1+7r podstawisz i otzrymasz r a potem a1 i
koniec
20 mar 13:24
kamil: w 4 skorzystaj z tego ze, (an)/(an-1)=(a{n+1{)/an
20 mar 13:25
kamil: w 5 skorzystaj z tego, ze an-an-1=a{n+1}/an
20 mar 13:27
kamil: korekta do piatego an-an-1=a{n+1}-an
20 mar 13:27
Iwona: Jejku

! Straszne dzięki


Tarujecie mnie, miałam zrobić prace zaliczeniowe, myślałam,
że mam jeszcze 2 tyg. a okazało się że muszę je mieć na jutro rano.
Jeszcze raz wielkie dzięki

!
20 mar 13:42
kamil: mam nadzieje ze to rozumiesz, bo to sa podstawowe wiadomosci a potem juz bedzie trudniej
20 mar 13:44
Iwona: Mam jeszcze 4 z figur płaskich. Bardzo proszę o pomoc

!

1. Pole kwadratu jest równe 40 cm2. Oblicz dł jego przekątnej.
2. Dł boków prostokąta są równe 3 i 5 cm. Oblicz pole prostokąta do niego podobnego o
obwodzie 80 cm.
3. Oblicz pole rombu mając dane dł boków a oraz:
a) miarę kąta ostrego α
b) miarę kąta rozwartego β
4. Oblicz dł przekątnych rombu, którego bok ma dł 1 a kąt ostry ma miarę 30
20 mar 13:54